Afectiuni, Sanatate

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este o boala lent progresiva a creierului care este caracterizata prin insuficienta de memorie și, eventual, de tulburări de raționament în planificarea, limbaj și percepție. Multi oameni de stiinta cred ca boala Alzheimer rezulta de la o creștere a producției sau acumularea de o proteina specifica, în creier, care duce la moartea celulelor nervoase.

Probabilitatea de a avea boala Alzheimer creste semnificativ dupa varsta de 70 de ani si poate afecta aproximativ 50% din persoanele cu varsta de peste 85 de ani. Cu toate acestea, boala Alzheimer nu este o parte normala a procesului de imbatranire si nu este ceva care se întâmplă în mod inevitabil mai tarziu in viata. De exemplu, mulți oameni trăiesc peste 100 de ani și niciodată nu vor dezvolta boala Alzheimer.

Care sunt cauzele bolii Alzheimer?

Principalul factor de risc pentru boala Alzheimer este inaintarea in vârstă. Odata cu îmbătrânirea populației, frecvența bolii Alzheimer continuă să crească. Zece la suta din persoanele de peste 65 de ani și 50% dintre cei peste 85 de ani au boala Alzheimer. Cu excepția cazului în care tratamente noi sunt dezvoltate pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer, numărul de persoane cu aceasta maladie în Statele Unite este de așteptat să creasca pana la 14 milioane până în anul 2050.

Există, de asemenea, factorii genetici de risc pentru boala Alzheimer. Cei mai multi pacienti dezvolta boala Alzheimer dupa varsta de 70 de ani. Cu toate acestea, 2% -5% dintre pacienti dezvolta boala la 40 de ani sau 50 de ani. Cel puțin jumătate din acești pacienți cu debut precoce au moștenit mutatii genetice asociate cu boala Alzheimer. Mai mult decât atât, copiii unui pacient care a facut boala Alzheimer precoce are un risc de 50% de a dezvolta boala Alzheimer.

Există, de asemenea, un risc genetic pentru cazurile cu debut întârziat. O formă relativ comună a unei gene situate pe cromozomul 19 este asociat cu boala Alzheimer cu debut tardiv. În majoritatea cazurilor de boala Alzheimer, nu au fost încă identificate toate riscurile genetice..

Alti factori de risc pentru boala Alzheimer includ tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arterială), boala coronariana, diabet zaharat, precum și colesterolul din sânge, eventual crescut. Persoanele care au profesat in învățământ au, de asemenea, un risc crescut pentru boala Alzheimer. Acești factori cresc riscul de boala Alzheimer, dar în nici un caz nu vor să spună că boala Alzheimer nu este inevitabilă la persoanele cu acesti factori.

Care sunt simptomele bolii Alzheimer?

Debutul bolii Alzheimer este de obicei treptat, și este lent progresiv. Problemele de memorie pe care membrii familiei le considera inițial ca “o parte normala a procesului de imbatranire” sunt în retrospectivă remarcate de familie ca fiind primele etape ale bolii Alzheimer. Când pierderile de memorie și alte probleme încep să afecteze în mod constant nivelul obișnuit de funcționare familiile începe să suspecteze că ceva mai mult decât “îmbătrânirea normală” se întâmplă.

Problemele de memorie, în special pentru evenimentele recente (memoria pe termen scurt) sunt comune mai devreme in cursul bolii Alzheimer. De exemplu, individul poate, în repetate rânduri, sa uite sa scoata din priza un fier de călcat sau nu reușesc să-si reamintească care dintre medicamentele de dimineață au fost luate. Modificări ușoare de personalitate, cum ar fi lipsa de spontaneitate, apatie, și o tendință de a se retrage din interactiunile sociale, pot să apară la începutul bolii.

Așa cum boala progreseaza, problemele în gândirea abstractă și în alte funcții intelectuale se dezvolta. Persoana poate începe să aibă probleme cu cifrele atunci când lucrează, cu înțelegerea a ceea ce citește, sau cu organizarea zilei de munca. Tulburări suplimentare în comportament pot fi, de asemenea, observate, cum ar fi agitație, iritabilitate, chef de ceartă, și o capacitate scazuta de a se imbraca adecvat.

Mai târziu, în cursul tulburarii, persoanele afectate pot deveni confuze sau dezorientate cu privire la ce lună sau an este, să fie în imposibilitatea de a descrie cu exactitate locul în care trăiesc, sau să fie în imposibilitatea de a numi un loc recent vizitat. În cele din urmă, pacienții se pot rătăci, fiind în imposibilitatea de a se angaja în conversație, haotici în starea de spirit, necooperanti, și pierd controlul vezicii urinare si intestinale. În stadiile avansate ale bolii, persoanele pot deveni complet incapabile sa se ingrijeasca singure. Moartea poate urma apoi, probabil, de la o pneumonie sau o altă problemă care apare în stadiile grave. Cei care dezvolta tulburarea mai târziu în viață de multe ori mor de alte boli (cum ar fi bolile de inima), mai degrabă decât ca o consecință a bolii Alzheimer. Iata o lista cu simptomele bolii Alheimer.

-Pierderi de memorie
-Dificultăți în realizarea sarcinilor familiare
-Probleme cu limbajul
-Dezorientare în timp și loc
-Probleme cu gândirea abstractă
-Lucruri amplasate greșit
-Modificări în starea de spirit sau de comportament
-Modificări în personalitate
-Pierderea de inițiativă

Tagged , ,