Animale si Plante, Utile

De ce este importanta zgarda?

Ce preferam: sa luam o zgarda pentru siguranta cainelui nostru sau sa impanzim stalpii orasului cu anunturi pentru a-l regasi?

Trebuie sa intelegem atunci cand avem un caine si in general un animal de companie ca la oricate ore de dresaj si antrenament a fost supus, tot va actiona comform instinctului la un anumit moment, iar neprevazutul va aparea. E adevarat, aceste momente devin tot mai rar in cazul in care cainele urmeaza o scoala de dresaj, asa ca raspunde la comenzi cu mai multa promptitudine, unele exemplare ajung sa respecte cu sfintenie tot ce li se comanda. Dar si zgarda face parte din etapele de dresaj. De ce? Pentru ca animalului i se comunica prin intermediul acestui accesoriu ca trebuie sa ocupe o pozitie apropiata de a stapanului, ca nu mai decide doar el cat merge, unde merge si asa mai departe.

Insa nu toti ne ducem cainele la dresaj. In cazul acesta este imperativa utilizarea zgarzii sau a hamului, care ii pot scuti atat pe stapan cat si pe animal de evenimente nedorite. Si cam care ar fi acestea? E nevoie de o secunda de neatentie din partea stapanului pentru ca animalul liber sa se departeze de acesta, fiindu-i atrasa atentia fie de alt caine (vagabond sau insotit), de pisici ( sunt doamne-ajuta destule) , etc.

In cazul in care vorbim de un caine din rasa Husky, riscul sa il lasam liber este si mai mare. Desi au trecut secole de la domesticirea lui, nu si-a pierdut “apucaturile” de hoinar, iar daca aude latraturi sau orice alt zgomot scos de alt caine, e bine sa va inchideti geamurile nu se stie cand si cum va proceda pentru a se indrepta spre acel caine.

In cazul in care vreti sa luati o zgarda, trebuie sa alegeti si materialul din care aceasta este confectionata.  Pentru cainii mai violenti sau neascultatori ( de talie mare !) este nevoie de zgarda de forta, care este folosita si in dresaj. Este prevazuta cu niste tepi, iar in momentul in care animalul trebuie sa execute o comanda sau cand vrei sa il atentionezi, o smucire a lesei va determina inteparea animalului.

n cazul in care animalul( tot de talie mare) nu este agresiv sau are un temperament mai linistit, zgarda potrivita este cea din piele.Pentru cainii de talie mica, zgarda folosita este din material textil (prima imagine).

In locul zgarzilor, pot fi folosite hamurile, care sunt fie din material textil( pentru animale de talie mica si mijlocie), fie din piele ( pentru animale de talie mare)

Personal, eu prefer hamul pentru ca detin un control mai mare asupra cainelui . Un alte avantaj al hamului este ca actioneaza asupra pieptului, oprind animalul din torace, pe cand zgarda actioneaza asupra gatului, iar in cazul exemplarelor mai agresive sau care forteaza zgarda de fiecare data cand o au la gat, aceasta ii poate provoca iritatii ale pielii sau chiar rani.

Alegerea este a fiecaruia, ce material, ce model, ce culoare i se potriveste mai bine cainelui propriu in functie de temperament, talie, etc. Important este controlul asupra prietenului tau pentru ca, aminteste-ti, stramosii lui traiesc (inca) in padure si sunt obisnuiti sa  parcurga distante lungi, prin simpla ghidare dupa instinct.

Tagged ,