Lifestyle

Expresiile Facile

Expresiile noastre faciale constiente ne ajuta sa impartasim sentimente de iubire si compasiune, intelegere si colaborare, dezgust si consternare. Ele pot fi de asemenea folosite ca o masca, pentru a ascunde alte sentimente , dar nu pot face sa dispara complet nici un sentiment intens. Oricat de mult ne-am dori sa credem ca avem control complet asupra sentimentelor noastre si sa putem alege daca sa le aratm sau nu, lucrurile stau cu totul altfel. Orice emotie pe care reusim sa o alungam  de pe fata se va scurge pana la urma in exterior -adesea prin miscarile corpului  si uneori prin micro-expresii.

Micro-expresiile sunt expresii de durata scurta , miscari minuscule ce scapa detetecate de mintea constienta dar sunt repede absorbite  si la fel de repede reflectate. Intr-un studiu efectuat  in anul 2000, cercetatorii suedezi au folosit tehnici subliminale  pentru a arata figurile unor fete fericite sau furioase  unor subiecti  fara ca acestia sa fi fost anuntati in prealabil.  O expunenre de 3/100 fractiuni de secunda a fost suficienta  pentru ca subiectii studiati sa reflecte emotia din fotografii fara sa aiba vreo idee despre c e au vazut.

Sistemul neuronilor oglinda  pare sa actioneze  ca un poligraf interior care mai degraba actioneaza la afisarea emotiei veritabile decat sa stimuleze el insusi emotii folosind doar cateva subtile semnale faciale. Sa ne gandim la un barbat care ii zambeste prietenei sale  cand aceasta ii lauda frizura “Mersi”, spune el dar nu ii pasa chiar atat de mult de coafura  asa incat zambetul sau poate fi convingator din punct de vedere al politetii, insa este fals. ai apoi ea ii face un compliment in legatura cu ceasul ,care chiar ii place. Acum este cu adevarat flatat , muschii obrajilor si ai ochilor se contracta mai simetric si o priveste cu un zambet adevarat. Creierul ei va sesiza diferenta in mod automat.

Bineinteles, nu putem fi intotdeauna suficient de rapizi pentru a sesiza aceste micro-expresii imediat cum apar. Dar ne utem dezvolta poligrafele interne prin antrenamente  pentru reunoasterea anumitor expresii si emotii faciale. S-a dovedit ca 43 de muschi fin controlati de pe fata omului pot fi combinati si regrupati  rezultand 10000 de posibile combinatii de expresii.

Din momnetul in care ne dam seama ca putem identifica expresiile sincere, devenim mai intuitivi fata de micrto-expresiile subconstiente. Nu uitati ca fiecare dintre noi poate fi capabil sa citeasca in mod natural expresiile fetei-uneori avem nevoie doar de putin exercitiu , pentru a scoate la lumina  acea abilitate inascuta pe care am pierdut-o undeva pe drum.

Tagged ,