Casa si Gradina, Utile

Ingrijirea Orhideelor

Nu sunteți sigure ce tip de orhidee aveti? Diferite tipuri de orhidee necesita ingrijire diferita? Da. Peste milenii, 700 genuri de orhidee s-au ramificat supravietuind departe una de alta, adaptandu-se la clima distincta. S-au separat nu numai geografic, ci si în caracteristicile lor.

Pentru a oferi un exemplu, orhideea Cymbidium a evoluat în zonele reci, din regiunile de mare altitudine din China si Australia de Nord. Pentru că e adaptata la temperaturi mai scazute, aceasta poate rezista la inghet. Phalaenopsis este originara din zonele tropicale ale Asiei de Sud-Est. Mai mult, Phalaenopsis (din nou, din cauza patrimoniului său) preferă un nivel mai ridicat de umiditate. Aceste două plante de orhidee necesită diferite combinații de ghivece, dar ambele prospera la lumina soarelui abundenta, filtrată.

Ingrijire de baza

Lumina:abundenta, filtrată. Numai Dendrobiums și Oncidiums pot lua razele direct pe frunze chiar și pentru o oră sau două. În cazul în floarea de orhidee trebuie să stea langa fereastră, folosiți o perdea, translucida sau cu lamele verticale pentru a dezactiva lumina soarelui.

Temperatura: Temperaturile maxime și minime variază în funcție de gen, dar multe plante de orhidee ar trebui să fie ținute în interior in cea mai mare parte a anului. În cazul în care Cymbidium poate rezista la temperaturi  de 40 ° și Dendrobiums au fost cunoscute pentru a supraviețui pe îngheț, Phalaenopsis are nevoie de 65 ° în orice moment, să se simtă bine.

Apa: Pentru că niciodată nu au evoluat iarna, solul pentru ghivece trebuie sa fie argilos, rădăcinile lor sunt obișnuite să stea în burete-umede.
În timpul verii, orhideele ar trebui să fie udate de două ori pe săptămână. În timpul iernii, acestea se uda o dată la două săptămâni.Luați în considerare sa stropiti  frunzele cu apă  zi de zi, dimineața astfel încât să poată fi uscate pe timp de noapte. Nu lăsați apa sa ramana pe frunze.

Plasament: orhideele pot sta in ferestre sau guri de aerisire apropiate de încălzire, ferestrele ar trebui să fie plasate langa curenți de aer cald. Ferestrele situate la est, vest și sud-au întregul potențial pentru a lumina plantele. Orhideele au nevoie de perioade de repaus vegetativ, de obicei, petrec acest timp într-o fereastră orientata spre nord.

Cu excepția cazului în care climatul este deosebit de uscat (deserturi și altitudinile înalte), cele mai multe orhidee apreciaza timpul in aer liber, în lunile calde. Cymbidium este tolerant la climatul mai rece. Spre deosebire de Phalaenopsis, un ușor inghet nu-l va ucide. Cele mai multe orhidee plantate afara au nevoie de umbră. Orhideele de multe ori se simt mai bine cu alte plante in jurul lor. O mulțime de plante creează umiditate mai multa.

Adaptările, cum ar fi rădăcinile aeriene și pseudobulbii au ajutat la supravietuirea orhideelor, din era dinozaurilor. În ciuda duritatii lor, cu toate acestea, condițiile din casele tipice pot avea unele amenințări. Incalzitoarele fortate de aer uscat sub o orhidee nu sunt bune, și bine intenționați, oamenii le inunda cu prea multă apă. Dușmanii de top ai orhideelor sunt aerul uscat și udarea in exces.

Umiditate: rădăcinile aeriene ale orhideelor implora dupa umiditate. O modalitate de a obține niveluri de umiditate, în special în cazul în care se recomandă, o puteti face chiar cu pietricele și umplere cu apă, dar nu permiteti rădăcinilor să se înmoaie în apă.
-Ventilator sau ventilator in tavan: lasati o usoara adiere de vant pentru a tine ciupercile la distanță și a păstra frunzele uscate.
-O stropire ușoara  dimineața, permițând să se usuce frunzele pana seara.
-Un termometru de maxim-minim (fiecare specie are o temperatură scăzută preferată începe sa infloreasca.)

 Ingrășământ orhidee:bogat in fosfor în timpul de latență (toamna tarziu / iarna) si ridicat in azot în timpul perioadei de creștere (primavara / vara), administrat o dată pe săptămână, trei săptămâni din luna . Pentru mai multe detalii, verificați fișa de îngrijire pentru fiecare gen.
Bactericid și fungicid orhidee: aplicat o dată pe lună acestea vor ajuta la evitarea  a o multime de probleme.
Sfaturi suplimentare
Odată ce ați decis cu privire loc, încercați să nu le mutati, pentru ca orhideele se acomodeaza intr-o zonă. Mutarea prea deasa poate șoca.
Orhideelor le place să trăiască cu prieteni orhidee, deoarece  ajuta la crearea unei atmosfere de umiditate mai calde.
Un ventilator este necesar, dacă nu există umiditate prea multa în zonă.

În cele din urmă, o dată ce se acomodeaza in casa dvs. orhideele încep sa înfloreasca, facand notă de cantitatea de lumină, îngrășăminte, de căldură, mărimea potului, si udare.
În cazul în care apar pete negre, frunze galbene sau armate de insecte încep să invadeze planta, descoperiți cauza problemei și a remedierii acesteia la fitofarmacie.
Atunci când aveti orhidee, amintiti-va că toate speciile au nevoie de:

-lumina filtrata, mai degrabă decât lumina directă a soarelui
-un sol corespunzator
-mai puțină apă decât o planta de casa tradițională
-circulație a aerului suficientă pentru a menține dăunătorii,bolile, ciupercile la distanta (un ventilator în cameră)
-niveluri de umiditate de la 40% sau mai mare;
-o perioadă uscata: mai puțină umezeală în timpul sezonului de iarnă decât în primăvara și vara
Acestea depind de:

-îngrășământ
-apă
-lumina
-umiditate

Daca ingrijirea unei orhidei vi se pare mult prea dificila sau considerati ca nu aveti suficient timp pentru asta, va recomandam sa comandati flori online de la o florarie online precum FlowerLux.ro

Tagged , ,